lördag 15 maj 2010

Robin Hood Antologi!

I och med att Robin Hood i dagarna går upp på bio tyckte jag att det var dags för en genomgång av filmerna om hans liv. Genom åren har det gjorts hundratals filmer, TV-serier, pjäser, parodier, cameoframträdanden om den grönklädda hjälten och det skulle vara omöjligt att göra en komplett lista. Dock är det enligt mig sju filmer som sticker ut lite extra av olika anledningar och därför är det dessa som beaktas. Om någon tycker att Robin Hood: Men in Tights borde vara med kan jag bara skaka på huvudet åt ert tvivelaktiga intellekt. Jag vet att denna lista inte har så mycket med rollspel att göra men Robin Hood filmerna har i alla fall inspirerat mig till hundratals äventyr. Dessutom kan det ibland vara roligt att läsa längre inlägg som inte berör rollspel. Låt er väl smakas!

/ Klaatu

Robin Hood - 1922 (Douglas Fairbanks)
Ingen respekterad lista över Robin Hood filmer kan utelämna filmen som startade mänsklighetens förkärlek till modiga män i trånga trikåer. Douglas Fairbank var namnet på mannen som bröt ny mark och som han gjorde det. Trots att det redan hade gjorts flera filmer om Robin Hood så var det denna stumfilm från 1922 som kom att sätta mannen från Sheerwoodskogen på kartan. Man märker att filmen är kraftigt inspirerad av Sir Walter Scotts novell Ivanhoe och att berättelsen för över händelser som inträffade Ivanhoe till Robin. Exempelvis så startar filmen med att Robin Hood är en riddare som deltager i ett tornerspel där han besegrar normandiska riddare och vinner spelen. Känns detta igen från en viss film som sänds varje nyårsdag? Fairbanks film är episk och roande. Dock är den aningen för lång och skulle tjäna på att vara en halvtimme kortare. Om ni kan få tag i filmen rekommenderas den. Dock får ni vara beredda på att det är en stumfilm med allt vad det innebär.

The Adventures of Robin Hood - 1938 (Errol Flynn)
Den mest klassiska av alla Robin Hood filmer kom redan 1938 och hade Errol Flynn i huvudrollen. Personligen växte jag upp med denna film och garanterat sett den tre dussin gånger (minst). Är det en matinéfilm man vill se så är det denna man ska välja. Full av action, intriger och ond bråd död. Errol Flynn är på bästa humör, Olivia de Havilland (Maid Marian) är bedårande vacker och Basil Rathbone (Guy of Gisbourne) höjde standarden för ärkeskurkar till oanade höjder. Redan från början är det fullt ös och jag kan inte minnas en dålig skådespelarinsats eller halvtaskig replik. Med ett sådant facit kan filmen inte få annat än högsta betyg. På Rotten Tomatoes har filmen en overall approval rating på 100% och det säger väl allt. Om du inte sett The Adventures of Robin Hood så se den fortast möjligt. Få filmer har åldrats med en sådan värdighet.

Robin Hood - 1973
Alla som har sett "Kalle Ankas Julafton" har sett delar av denna animerade film. Varje julafton hör vi klassiska citat som; Robin Hood det är Robin Hood jag vill ha, prisa gudarna här kommer skatteåterbäringen och oroa dig inte sheriffen, hon är säker gamla Bettan. Som vanligt när det gäller Disney är det ett gedigen film som levereras med mycket sång och tokigheter. Alla karaktärerna är omvandlade till djur som passar deras personlighet, Robin är slug och därför en räv, Lille John är stor och således en björn, Sheriffen av Nottingham är lömsk och därför en varg och så vidare. Den enda som skiljer sig ordentligt från mängden är prins John som är ett fegt lejon. Till skillnad från nyare filmer från Disney flyger det inte omkring saker hela tiden och ingen pratar i 180 km/h så man kan faktiskt hänga med vad som händer. Som Robin Hood film lämpar den som väntat till de yngre. Har du barnasinnet kvar kommer du att uppskatta den och har du barn kommer de att älska den.

Robin and Marian - 1976 (Sean Connery)
Efter alla år som James Bond gick Sean Connerys karriär lite på tomgång och han tvingades göra en hel del mindre filmer med mindre budget än han var van vid. En av dessa filmer var Robin and Marian med Connery som Robin Hood och Audrey Hepburn som Lady Marian. Filmen börjar i Frankrike med belägringen av en borg. Dock är budgeten i denna film tokliten och hela Robins styrka består av typ 20 man och en knappt fungerande katapult. Ännu mer skrattretande blir det när kung Rikard Lejonhjärta dyker upp med förstärkning på 50 man. Tyvärr fortsätter filmen ända till slutet med samma dåliga budget och usla rekvisita. Det enda som räddar filmen från att vara en riktig kalkon är samspelet mellan Connery och Hepburn, man får nästan känslan av att de en gång har varit älskade som genom yttre omständigheter tvingats ifrån varandra i 20 år. De gnabbas så att det står härliga till. Med kanonskådespelare som Robert Shaw, Nicol Williamson, Richard Harris och Ian Holm som medverkande kunde man bara önska att filmbolaget hade satsat på denna film. Istället blir resultatet en soppa som bara kan uppskattas av hardcorefansen.

Prince of Thieves - 1991 (Kevin Costner)
Om ni hade frågat mig när denna film hade premiär vad den skulle ha haft för betyg skulle den ha fått en solklar 4:a. Dock har denna film inte åldrats särskilt väl de senaste tjugo åren och hur jag än vrider och vänder på det kan dåligt action, dålig regi och delvis usel dialog inte ge högre betyg än 2:a. Jag vet inte riktigt vad jag gillade med Prince of Thieves när det begav sig för Kevin Costner är träig, Mary Elizabeth Mastrantonio ointresserad och Morgan Freeman ovanligt blek. Den ende som verkar ha kul och räddar filmen från ett totalt fiasko är Alan Rickman som är härligt slemmig som sheriffen av Nottingham (även om han ibland spelar över). Kul var också att man i inledning av filmen fick se lite av Robins äventyr i det heliga landet. I tidigare filmer hade hans närvaro nämnts men inte visats. Jag kan inte riktigt med gott hjärta rekommendera Prince of Thieves men om du är bakfull någon söndagmorgon och inte vill tänka så mycket kan du se denna film. Kultfakta: Sean Conney gör en cameo som kung Rikard Lejonhjärta i slutet av filmen.

Robin Hood - 1991 (Patrick Bergin)
I skymundan av Prince of Thieves hade en annan Robin Hood film premiär på svenska biografer. Det var Robin Hood med Patrick Bergin i huvudrollen. Med betydligt mindre budget än Kevin Costners spektakel måste man säga att denna TV-film faktiskt inte är helt värdelös. Både Patrick Bergin och Uma Thurman (Maid Marian) levererar medan mina två personliga favoriter Jeroen Krabbé och Jürgen Prochnow inte riktigt kommer till sin rätt som filmens skurkar. Det märks att man har försökt göra denna film lite mörkare än tidigare versioner men den klena budgeten skiner tyvärr igenom och filmen kan inte riktigt göra sig själv rättvisa. Gillar man Robin Hood genren så är denna film inte två bortkastade timmar men det har som nämnts tidigare gjorts bättre versioner.

Robin Hood - 2010 (Russel Crowe)
Den senaste i raden av Robin Hood rullar är Robin Hood i regi av Ridley Scott med hans favoritskådespelare Russel Crowe i huvudrollen. Att denna film hämtat inspiration från Robin and Marian märks omgående eftersom de börjar på ungefär samma sätt. Skillnaden att denna film har en riktig budget medan föregångaren gjordes för kaffepengar. Den starkaste delen av denna film är också början och likt Gladiator kastas man rätt in i krigets vansinne. Robin är i denna film ingen adelsman utan bara en enkel bågskytt i kung Rikards arme. Man gör heller inga antydningar på att han skulle vara världens bästa bågskytt vilket jag gillar. Eftersom denna film precis gått upp på bio vill jag inte avslöja för mycket. Dock måste jag fråga, varför är de konstiga ungarna med filmen? De tillför ingenting och ingen vet varifrån de kommer. Utan ungarna hade nog filmen fått ett högra betyg men när Hollywood ska hålla på och fjanta till saker då får de också ta konsekvenserna. Har du ett arbete kan du se denna film på bio och är du arbetslös kan du vänta tills den släpps på DVD och låna den av någon vän. Trevligt var det dock att se Max von Sydow vara med på ett litet hörn (hur länge kan han egentligen hålla, gubben är ju 81 år gammal?).

Inga kommentarer: