lördag 4 september 2010

I väntans tider!

Nej, det är inte så att man ska bli farsa. Istället är det den olidliga väntan på hösten/vinterns svenska rollspelsnyheter. Jag pratar då om Western IV, En Garde! III och Trakorien Rollspelet. Sedan får vi inte heller glömma bort Riotminds internetsatsning som också lär lanseras innan jul. Men om vi bortser från de som bara satsar digitalt och istället koncentrerar oss på de tre produkterna som kommer ut i bokform så vad har jag att säga? Om vi början med Western IV så ser detta ut att bli en av de snyggaste svenska rollspelsprodukterna genom tiderna. Det kan mycket väl konkurrera med Jorges Bestiarium om första platsen. Sedan ska det för min del bli intressant att läsa reglerna. Tidigare har jag bara bläddrat i Western och snabbt kommit fram till att det inte är ett rollspel för mig men denna gång verkar det bli annorlunda. Jag pratade tidigare i veckan med en vän om Western och han sade att han tycker att det är lite tråkigt att Western inte har en "twist" som exempelvis Dead Lands som är ett annat vilda western rollspel. Det får vara hur det vill med den saken. Personligen tycker jag att det är lite synd att Rävspel inte lyckats få in allt man behöver i en bok utan att man satsar på två böcker. Jag gillade inte det konceptet för Drakar och Demoner Trudvang och kommer nog inte att gilla det för nya Western men jag överlever. Det andra rollspelet på listan jag tänke prata om är En Garde! III. Sedan första utgåvan av En Garde! har jag skytt detta rollspel som pesten utan att riktigt veta varför. Inte blev det bättre med den andra utgåvan men nu när den tredje kommer tänker jag för första gången öppna en En Garde! regelbok. Jag hoppas bara att det inte är för mycket en Götterdämmerung kopia (eller är det så att Götterdämmerung är en kopia på En Garde!?). MylingSpel har var det verkar gjort ett gedigen arbete vad gäller regelboken men finns det något "twist" i detta rollspel eller är det bara ett spel som utspelar sig under 1650-1750? Det sista men troligast det mest intressanta rollspelet i trojkan är Trakorien rollspelet eller vad det nu kommer att heta. Vi pratar alltså om rollspelet som baserar sig på Erik Granström bok Svavelvinter och de gamla Drakar och Demoner produkterna som Erik skrev. Att det nu blir ett helt eget rollspel och att allt som hade med Ereb Altor städas bort känns som en skön uppfräschning. Teamet bakom projektet inger också respekt och av det lilla man hitintills har fått höra så verkar detta bli en kanonprodukt, speciellt det som så mystiskt benämns "Skuggspel" verkar mycket intressant och framför allt oortodoxt. Vi har alltså en ljusare svensk rollspelsframtid att se fram emot. Vi får hoppas att den svenska rollspelsbranschen kan kravla sig upp ur det avgrundsmörker som den råkat falla ner i. Jag har i alla fall börjat fylla i mina önskelista till tomten.

/ Klaatu

Läs mer om Western IV här!
Läs mer om En Garde! III här!
Läs mer om Trakorien rollspelet här!

4 kommentarer:

Franz Ung sa...

Det var länge sen jag öppnade en rollspelsprodukt, men Trakorien-rollspelet är jag ruskigt sugen på! Hoppas att denna lunta kommer att bli en efterlängtad comeback för min spelgrupp.

Tina sa...

Skoj att någon faktiskt ser fram emot En Garde! III. Sedan tror jag att man kan se det som en twist att folktro och saga är precis så verkligt som folk tror.

Jag skulle sedan vilja påstå att Götterdämmerung mer är en kopia på En Garde! än tvärtom, speciellt med tanke på att första versionen kom redan på 80-talet och att det från början var tänkt att man skulle spela troll och andra sagoväsen i kampen mot kyrkan.

Spelet har precis gått i tryck för övrigt och kommer ut i butik i slutet av november/början av december.

Medusa Games sa...

Härligt att höra. Går boken att förhandsbeställa?

Tina sa...

Spelet går inte att förbeställa från oss i och med at vi vill stödja butiker så mycket som möjligt.

Däremot verkar det som om det går att förhandsboka i vissa butiker. Med lite tur kommer info om det upp under de kommande veckorna. De enda som har lagt upp det än så länge vad vi vet är Mantikora (www.mantikora.se).