onsdag 22 juni 2011

En era är över!

Det har legat litet i luften de senaste åren och ändå kom beskedet lika plötsligt som ett hillebardshugg från Dun Bvhidar. Vårt älskade Riotminds lägger ner verksamheten, eller går ner på sparlåga som de själva så diplomatiskt säger. Ska man vara riktigt ärlig så har väl Riotminds redan gått på sparlåga en längre tid och nu har de slutligen sett sanningen i vitögat och beslutat sig för att kapitlet Riotminds är över för den här gången. Det har varit 10 fantastiska år med både höga berg och djupa dalar. Man kan som inte riktigt fatta att allt är slut. En tomhet infinner sig och man känner nästan samma saknad som från en vän som allt för tidigt gick bort. Men istället för att älta om vad som kunde ha varit ska jag minnas alla goda stunder som för alltid kommer att finnas med mig till den dag jag också möter liemannen.

Det hela började som ett rykte. En god vän till mig sade att några eldsjälar höll på att tillverka ett nytt Drakar och Demoner. Detta måste vara år 2000 och själv hade jag knappt rört en 20-sidig tärning på tio år. Jag tog det hela med en klackspark men det var ändå något som drog mig till att undersöka saken lite närmre. Mycket riktigt höll ett företag som kallade sig för Riotminds på med en ny utgåva av Drakar och Demoner. De förkunnade att nu skulle Drakar och Demoner leta sig till sina rötter, ut skulle alfer som rider på strutsar och andra tokigheter och in skulle sagan, skogen och fornnordisk mytologi. Mitt hjärta började slå allt häftigare och en utbrunnen eld i mitt hjärta flammade åter upp. Det lät nästan för bra för att vara sant.

Några månader gick och till slut gavs 6:e utgåvan av Drakar och Demoner ut. Med en fantastisk framsidesbild av Paul Bonner, typografi av Dan Algstrand, illustrationer av Peter Bergting och inspirerande texter och regler av Theodore Bergqvist och Magnus Malmberg och några andra var lyckan gjord. Det var kanske inte det bästa rollspelet som världen skådat men jag tror att alla håller med mig när jag säger att det fanns ett frö av storhet här som bara väntade på att blomma ut. I samma veva som boken gavs ut så gjorde jag ett kort introduktionsäventyr kallat Skogshäxan för att testa de nya reglerna och spelvärlden. Efter ett väldigt lyckat första spelmöte fanns det ingen återvändo. Fler äventyr skulle göras och spelas och för att de inte skulle försvinna i etern bildades Medusa Games, ett litet gille av entusiaster som ville sprida rollspel i allmänhet och Drakar och Demoner i synnerhet. Bollen var i rullning.

Efter regelboken dundrade Riotminds vidare med fler produkter. Jag avstår att kommentera alla utom en av dessa eftersom de alla var så fantastiska på sitt sätt. Sakta men säkert växte spelvärlden Trudvang fram och jag kan lugnt påstå att denna spelvärld "kickade ass" med allt annat som kommit tidigare (och senare för den delen också). Aldrig hade vi med samma kraft dragits in i annan värld som den Riotminds presenterade. Full av stämning och mystik, hårda män och fagra möer, glada äventyr och ond bråd död. Allt som skulle finnas fanns där och mycket mer än man kunde våga hoppas på. Lyckan stod på topp och Medusa Games producerade som aldrig förr.

Den produkt som förtjänar ett extra omnämnade är givetvis Jorges Bestiarium, den bästa rollspelsprodukt som någonsin gjorts. På en skala från 1 till 10 får JB en klar 12:a. Författad av Magnus och Theo, formgiven av Dan och med otroligt inspirerande illustrationer av Peter Bergting, Jim Nelson och det nya stjärnskottet Alvaro Tapia liknade JB en gammal medeltida lunta som bara kunde hittas i en bortglömd bokhylla i ett uråldrigt bibliotek. Allt som saknades var spindelväven för att illusionen skulle vara komplett. Varje sida av JB andades inspiration och skaparlust. Än idag är JB ett måste för alla rollspelare. Denna bibel behöver inga tillhörande regler för att kunna användas. Den är helt enkelt perfekt som den är.

Åren gick och även om jag inte spelade så mycket som jag skulle vilja så fanns alltid Riotminds produkter där. Antingen låg jag nerkrupen i en fåtölj eller i min säng och myste med någon av böckerna eller så satt jag framför datorn och skapade egna äventyr, byggde vidare på det Riotminds skapat och njöt av vara en del av något större, en gemenskap, ett brödraskap (alla medsystrar får förlåta detta ordval). Detta rus höll i sig i flera år men tyvärr har allt ett slut. Utan att gå närmre in på vad som hände de senaste åren (ni har nog alla en ganska bra uppfattning) så nådde Riotminds fram till vägs ände. Tiden och orken fanns inte där och kan man inte göra sig själv rättvisa kanske det visaste är att göra som Riotminds gjorde. Riotminds tackade för sig och satte sig på åskådarplats. Nu var det dags för nya eldsjälar att hålla lågan brinnande.

Slutligen vill jag tacka alla på Riotminds som gjorde så mycket för så många för så lite. Jag önskar att jag kunde göra något mer för att visa min uppskattning för främst Theo och Magnus men även för alla som i stort och litet bidrog till att förgylla den svenska rollspelsmarknaden. Ni kommer att vara saknade och nu när även Järnringen har lagt ner verksamheten känner jag mig en aning vilsen. Redan har nya aktörer börjat röra sig på marknaden men jag vet inte om de kan fylla detta gigantiska hål som Riotminds lämnat efter sig. Jag önskar er lycka till i framtiden och kommer aldrig att glömma det ni gjort. Storme har varit givmild!

Jörgen "Klaatu" Karlsson

7 kommentarer:

Helios sa...

Amen!

Nidhögg sa...

Medusa games har så länge jag kan minnas varit Riotminds ständiga vapendragare. Måhända har ni bara haft en biroll brevid den stolte hjälten, men ni har alltid stått kvar vid mästarens sida, även när det blåst motvindar och trollen flockats. Jag kan bara säga att jag är stolt över den entusiasm och skaparkraft ni på Medusa (främst du Jörgen), visat. Jag hoppas att greppet om härfanan inte gett vika trots att härföraren fallit. Jag höjer mitt mjödhorn åt de sanna hjältarna; Riotminds och Medusa Games. Må sången om Trudvang aldrig tystna!

Knyte sa...

Väl skrivet. Jag kommer dock aldrig förlåta RM för att ha dödat av halvlängdsmännen! ;) Hahaha. Ja ja, jag kommer fortsätta skriva äventyr Klaatu, och jag vill gärna ha ett fortsatt sammarbete med erat "gille". Konungen är död. Länge leve konungen, som de säger i England.

Anonym sa...

Det är synd och skam... Trudvang är en underbar värld och jag hoppas att denna magiska värld åter blir tillgänglig på något sätt i framtiden. Men som sagt. Riot skall ha en stor eloge för att de vågade skapa en ny värld och fatta nya drastiska beslut såsom att skippa halvlängdsmän och ankor och göra något eget.

roboman sa...

Det suger, men nu får vi slå geniknölarna ihop och komma på lösningar för att hålla liv i vår favoritvärld. Vi ses på forumet!

Sunilor sa...

Har inte kunna skrivit det bättre själv Klaatu. Kanske man kan hoppas att Trudvang nu blir ännu mer mytomspunnen och sagolik efter varje år som går utan riotminds.
En fet samlingsutgåva hade dock varit riktigt nice.

Mäster Johan sa...

Tack för en tänkvärd dödsruna! För mig tycker jag att Riotminds gjorde två väldigt viktiga saker. De höjde den utseendemässiga kvaliteten på svenska rollspelsprodukter. Och de introducerade två stycken väldigt inspirerade i Trudvang och Götterdämerung, som vidgade vyerna för hur ett framgångsrikt rollspel världsmässigt kan utformas.