fredag 7 december 2012

Recension - Tramenze, intrigernas flod

Produkt: Tramenze - Intrigernas flod.
Rollspel: Svavelvinter.
Utgivare: Fria Ligan.
Format: Hårdpärm, A5, 88 sidor.
År: 2012.

Fria Ligan har bevisat det igen. De är sveriges bästa rollspeltillverkare och Tramenze är inget undantag från de extremt höga kraven som de ställer på sig själva när de skapar sina produkter. Här snålas det inte på någonting och det syns. Det känns skönt att Fria Ligan sätter kvalitén i första rummet och inte släpper något förrän de är helt nöjda. Nog med smicker. Tramenze - Intrigernas flod är en kombinerad världs- och äventyrsbok. Det är också Fria Ligans första officiella modul till rollspelet Svavelvinter.

Den första delen av boken introducerar läsaren till floden Tramenze med omnejd. Man får en kortfattad men intressant beskrivning av området med dess geografi, historia, varelser och givetvis skuggspel. Denna del är en veritabel guldgruva av inspiration för de spelledare som vill ha en intressant plats att förlägga sina intriger till. Det finns också gott om guldkorn som den kreative kan bygga ut och få stor användning för i en längre kampanj. Här finns det möjlighet till både intrigspel bland områdets maktfaktorer som till klassiskt svärdsvingarröj bland skogens klankrigare och vildfolk. Jag gillar verkligen Fria Ligans förmåga att kompaktera texter med bara det viktigaste. Det går snabbt att ta reda vad olika karaktärer lever för och vad de har för resurser till sitt förfogande. Det känns oerhört skönt att slippa gå igenom tjocka luntor med onödig text som beskriver varje liten flod och varje liten byhåla som ett område har. Andra rollspelsföretag borde följa Fria Ligans lysande exempel, det skulle vi alla må mycket bättre av.

Den andra delen av boken innehåller äventyret "Brushanens sista vila". Det är ett medelstort äventyrsscenario i klassisk stil som till stora delar utspelar sig på en ö i floden Tramenze. Jag tänker inte skriva speciellt mycket om äventyret då det finns risk att jag oavsiktligt avslöjar några "spoilers". Istället tänker jag bara säga att äventyret är en intressant historia med många intressanta karaktärer, litet för många kanske några skulle säga. Det känns inte heller speciellt rälsat utan spelledaren med hjälp av spelarna har stora möjligheter att själva driva handlingen framåt i vilken riktning de än känner för.

Som helhet känns Tramenze - intrigerna flod som en helgjuten produkt. Det finns inte mycket att klaga på och de som vill äventyra i Erik Granströms Trakorien kommer inte att bli besvikna. Årets första julklapp kom tidigt i år och jag hoppas att vi får se mer äventyr i detta förtjusande A5-format.

/Klaatu

Plus
+ Det charmiga formatet.
+ Den smäckra formgivningen.
+ De målade bilderna.
+ Textens genomarbetade struktur fördelade i olika korta kapitlen.

Minus
- Det är en aning omständigt att hålla reda på alla de olika karaktärerna som figurer i äventyret.

BETYG: 4

Medusa Games betygskala: 5=Världsklass. 4=Mycket bra. 3=Bra. 2=Godkänd. 1=Underkänd. X=Urusel. Varje plus motsvarar en stjärna, ett minus ger inte en stjärnas avdrag. Betygskalan stannar inte vid fem utan en produkt i världsklass kan få t.ex. sju stjärnor i betyg.

Fria Ligan

Inga kommentarer: